SNS: Utajovanie Fideszu poškodí slovenské záujmy

21.03.2013 Bratislava

Bratislava - Slovenská národná strana (SNS) opätovne vyzýva vládu Slovenskej republiky, aby bezodkladne a dôrazne žiadala od Maďarska zoznam osôb zo susedných štátov, ktorým bolo udelené maďarské štátne občianstvo. 
SNS reaguje na návrh maďarského poslanca za tamojšiu vládnu stranu Fidesz Árpáda Potápiho, podľa ktorého by malo Maďarsko chrániť údaje o zemepisnom pôvode žiadateľov o maďarské občianstvo. Maďarská vládna strana Fidesz by chcela utajiť tieto údaje, argumentujúc, že by to mohlo poškodiť zahraničnopolitické a národnobezpečnostné záujmy Maďarska. Na druhej strane
však neberie na vedomie, že takýmto spôsobom poškodzuje záujmy svojich susedov.
Podľa zákonov Slovenskej republiky osobe s cudzím štátnym občianstvom zaniká slovenské občianstvo. Ani ďalší sused Maďarska - Ukrajina - dvojaké občianstvo neuznáva.
SNS rozhodne protestuje proti arogancii Budapešti, ktorá nerešpektovaním legislatívy susedných štátov poškodzuje ich záujmy, snaží sa vyhnúť aj istým ekonomickým povinnostiam voči svojim novým občanom žijúcim mimo maďarského územia a svojím spôsobom tak tiež zasahuje do fungovania systému dotknutých krajín.
 

Vyberte región